Gerber

Društvene mreže

Simbol je verne ljubavi i čistote.
Gerber
Postaje sve popularniji kao saksijska sobna biljka zbog svojih raznobojnih cvetova zanimljivog oblika.Negde se može pronaći i pod imenom "Afrička bela rada."
Poreklo zaista vodi iz Afrike,gde ga je prvi pronašao škotlanđanin Robert Jameson 1884. na jednoj od svojih ekspedicija.
Latinsko ime ove biljke je Gerbera jamesoni,prvi deo imena je dobila po pronalazaču,a drugi deo je nastao u čast nemačkom bolničaru Traugott Gerbera.Pripada porodici Asteraceae,koja obuhvata oko 100 vrsta.
Održavanje
Voli sunčana i topla mesta,odlično podnosi letnje vrućine.U tom periodu ga treba obilno zalivati ali u isto vreme paziti da mu koren ne istruli od previše vlage.Takođe je potrebno prihranjivati ga,zbog obilnijeg trošenja biljke za vreme cvetanja.Biljka ima i period mirovanja,kada je treba manje zalivati,tek toliko da se zemlja nikada potpuno ne osuši,i isključiti prihranjivanje.Zimi temperatura ne bi trebala da bude niža od 10 stepeni,u prostoriji.
Cvetanje
Gerber cveta tokom cele god. u raznim bojama od bele,preko žute,narandžaste,crvene do roze i purpurne u različitim nijansama istih.
Razmnožavanje
Postoje dva načina za to: deljenjem busena ili sadnja semena.Deljenje treba izvršiti u proleće,a nove biljke posaditi u zasebne saksije sa mešavinom komposta,peska i treseta.Obilno zalijte i stavite na sunčano mesto.Ukoliko se odlučite za sadnju semena,potrebno je pripremiti zemlju sa tresetom i peskom,posuti seme preko,pa ga pokriti tankim slojem treseta.Posle dve nedelje na temperaturi od 15 stepeni,seme će klijati.
Zanimljivo je da se cvetovi noću zatvaraju ali sa prvim zracima sunca,ponovo otvaraju.
 

Društvene mreže

Cvecara Decora Facebook Cvecara Decora Instagram
Naš asortiman