Božur

Društvene mreže

 Egzotični cvetovi su oblika kugle, pehara ili činije, a mogu dostići veličinu i do 25 cm. 
Božur
Poreklom iz Kine gde se gaji preko 1300 god.Dobio je ime i  "Carski cvet" jer se prvenstveno sadio u carskim vrtovima,u Evropu je donet pre nešto više od 200 god.,a od skoro se masovnije gaji.

Opis biljke
Ova grmolika biljka dostiže visinu od 1-2 metra.U rano proleće pojavljuju se tamnocrveni izbojci, a listovi ostaju zeleni i posle cvetanja, sve do jeseni.U zavisnosti od sorte cveta od sredine maja do sredine juna. Božur dobro uspeva na osunčanim ili polusenovitim mestima, zaštićenim od vetra. Najviše mu odgovara plodno, peskovito-ilovasto i umereno vlažno, duboko zemljište. Ne podnosi vlagu niti kiseli tresetni supstrat. Treba izbegavati položaje koji su izloženi jutarnjem i podnevnom suncu koje može da prouzrokuje opekotine na listovima. 
Cvetanje
Cvetovi drvenastog božura mogu biti jednostavni, dupli ili poludupli i podsećaju na cvet anemone.Raskošni su i mogu se naći u beloj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj ili žutoj boji najlepši su majski ukras u vrtu.  Egzotični cvetovi su oblika kugle, pehara ili činije, a mogu dostići veličinu i do 25 cm. 
Održavanje
Božur pripada trajnicama, što znači da na jednom mestu ostaje od 10 do 15 godina. Zato zemlju na kojoj će biti posađen trebalo bi dobro da pripremite, a to znači duboko kopanje i usitnjavanje zemlje. Najpovoljnije vreme za sadnju je od sredine septembra do oktobra. 

Društvene mreže

Cvecara Decora Facebook Cvecara Decora Instagram
Naš asortiman