Anemona

Društvene mreže

Simbol duševnosti
Anemona
Šumarica

Spada u dikotiledone,zeljaste biljke iz familije Ranunculaceae (ljutići).Ime je izvedeno iz grčkih  reči anemos-vetar i mone-življenje.Neke vrste iz ove familije imaju gomoljast korenov sistem.Poznato je oko 70 vrsta.U cvećarstvu je najpoznatija Anemone coronaria.Vodi poreklo iz Francuske.
                                                                         Opis biljke
 Listovi su u obliku rozete, njihova je dužina 25-30 cm.Cvetna drška je 15-25 cm dužine obrasla je dlačicama, cvet ima prečnik 2,5-4 cm sa 6 ili više latica.Njena lepota je u jednostavnosti, a njene latice podsećaju na usne koje otvara “dašak” (duh) vetra. Otuda se anemona smatra simbolom duše.
Dele se u dve velike grupe: prolećne, koje se opraštaju sa zimom svojim lepim cvetovima, i jesenje, koje cvetaju čak i u oktobru. Čak i u senovitim delovima bašte anemone će biti u širokom spekrtu boja. 
Cvetanje
Cvetovi su pojedinačni, mogu biti jednobojni, dvobojni, prosti ili dupli. Zavisno od vremena sadnje anemona cveta od aprila do maja (ukoliko se sadi u jesen), ili u toku jeseni (ukoliko se sadi na proleće.Cvetovi mogu biti bele, roze i crvene, ljubičaste, plave i žute boje.
Razmnožavanje
Posle cvetanja seme se može sakupiti, posaditi u posudu i ostaviti da proklija na hladnom mestu. Jednostavnije je razmnožavanje deobom lukovica. Prolećne anemone posle nekoliko godina obrazuju ćerke-lukovice koje se odvajaju od majke biljke u kasno leto. Jesenje anemone obrazuju gomolj koji se na proleće deli i te odvojene delove treba odmah posaditi.

Buket anemona poklonite Vodoliji, jer se smatra se da osobe rođene u ovom horoskopskom znaku obožavaju ovo, po mnogo čemu, neobično cveće.

Društvene mreže

Cvecara Decora Facebook Cvecara Decora Instagram
Naš asortiman