Lavanda

Društvene mreže

Neodoljiva gospodarica Mediterana
Lavanda
Pripada porodici Lamiaceae,krasi je izuzetno prijatan miris koji je dugotrajan,zbog čega se sve češće koristi u domaćinstvu.
Opis biljke
Rastom je,nizak žbun,50-80cm,listovi su linearno-šiljasti,sedeći (bez drške), naspramni.Cvetovi su sitni,raspoređeni u klasastu cvast,jarko ljubičaste boje.

S obzirom na to da sprečava razmnožavanje mikroorganizama (snažan je antiseptik), od ove biljke pripremaju se i obloge koje ublažavaju opekotine i rane jer podstiču obnavljanje tkiva. Etarsko ulje lavande je idealna prva pomoć jer deluje i dezinfikuje kao alkohol, ali ne peče. Poput drugog lekovitog bilja i lavanda daje bolje rezultate ako se pomeša sa kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom, jer ove biljke pojačavaju njeno dejstvo.
Kada je o lekovitim osobinama reč, lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokraće i uređuje menstrualni ciklus,a pokazala se i kao pravi prijatelj kože jer daje dobre rezultate u borbi protiv akni, masne kože, dermatitisa, psorijaze, ekcema i atletskog stopala. Lavanda se koristi i protiv alergija, astme, bronhitisa, zapaljenja grla, infekcija usne duplje, kašlja, upala sinusa, konjunktivitisa, migrene, glavobolja, opekotina, posekotina, uznemirenosti, depresija, stresa, hipertenzije, bola u uvu, neprijatnog zadaha i teškoća s varenjem.
Održavanje
Zemljište bi trebalo da sadrži krečnjak, da je relativno propusno i da nije previše bogato hranljivim materijama. Ukoliko je zemljište glinovito, u njega dodajte pesak, piljevinu ili sitan šljunak da biste sprečili zadržavanje suvišne vlage. Lavanda voli direktno sunce.Ona se takođe,treba orezivati i to u kasno proleće,tako što se skrati za trećinu.Posle precvetavanja obavezno se uklanjaju preostale cvetne drške.
Ukoliko Lavandu gajite u saksiji,preko zime je treba staviti u podrum npr. ili na neko drugo zaštićeno mesto,povremeno je zalivati.
Ako je zasađena u dvorištu,preko zime je prekrite iglicama bora,tako je štitite od mraza i zimskog sunca.

Društvene mreže

Cvecara Decora Facebook Cvecara Decora Instagram
Naš asortiman