Hrizantema

Društvene mreže

Hrizantema se može poručiti u cvećari Decora. Kontakt telefon 011/ 32 47 429
Hrizantema

Hrizantema raste žbunasto i može dostići visinu skoro i do 1m. Na prvi pogled privlači pažnju svojim gustim i neobičnim cvetovima. Još davno u staroj Kini je ovaj cvet predstavljao simbol zdravlja i blagostanja. Po njihovom predanju, ako je hrizantema okruživala izvor vode, taj se izvor smatrao podsticajem zdravlja a voda cenila kao čista i zdrava. Za Japan je hrizantema nacionalna biljka i predstavlja simbol Sunca, odnosno vladavine carske porodice.

 


 

Moramo primetiti da su ove dražesne biljke potpuno neopravdano zapostavljene kod nas. Često ih koristimo kao simbol sećanja na preminule i koristimo ih za sahrane i zadušnice. Vrlo neopravdana reputacija ako se uzmu u obzir njena raskošnost bojama i cvetovima. Cvetovi su veličine od 5 pa do 20 cm a mogu biti različitih boja. Period intenzivnog cvetanja je od kraja leta pa do pozne jeseni a vrlo su efektne u grupi i ništa manje i pojedinačno. U kombinaciji sa drugim zelenim ukrasnim biljkama daju prelepu kombinaciju. Obzirom da cvetaju i u mesecima kada se jesen zahuktava, hrizantema je stvara vrlo slikovit momenat pored ogolelih grana listopadnih biljaka.Treba im obezbediti dovoljno vode a naročito u periodu cvetanja. Odgovara im rastresito zemljište i osunčana (polusenovita) mesta. Što više Sunca, hrizantema će biti bogatija cvetovima koji će ujedno biti intenzivnije boje i veći. Poželjno je dodavati prihranu na svakih nedelju do dve a kako bi uvek bila raskošna i bogata cvetovima, potrebno je uklanjati stare i sasušene grančice i izdanke. Krajem sezone se seku drastično (skoro do korena) i prekrivaju slojem lišća ili slame. Na taj način se obezbežuje da s’ proleća dobijete novi lep žbun.

 


 

Hrizantema koja se neguje u saksiji obično naraste oko 30-tak cm i cveta u toku leta i jeseni. Vrlo su tražene u ovom periodu jer nas bar još koji dan podsećaju na letnje dane, Sunce i kolorit prirode. Nikako je ne treba izlagati direktnom popodnevnom Suncu već im najviše prija istočna ili severna strana. Zemlju redovno održavati vlažnom i izbegavatei intenzivna zalivanja. Pred zimu se skraćuje na 1/3 svoje veličine i smanjuje zalivanje postepeno. Presadite je u novu zemlju i spremni ste da sačekate zimu. Temperatura koja joj prija je oko 6 stepeni C a zalivanje smanjite na jedno u par nedelja. Na proleće kreće novi život nanovo i vraća se svom punom rastu.

 

Po FengShui-ju, hrizantema je simbol bezbrižnog života i sreće a u dom sa sobom unosi radost i veselje.

Društvene mreže

Cvecara Decora Facebook Cvecara Decora Instagram
Naš asortiman