Beli Ljiljan (Krin)

Društvene mreže


Beli Ljiljan (Krin)
Ljiljan je visegodisnja zeljasta,lukovicasta biljka,visine 90-170cm,iz familije Liliaceae.
Ima 7 osnovnih vrsta ovog cveta.U poslednje vreme je sve visi hibrida.
U 19.veku u Engleskoj su stvoreni prvi hibridi.I od tada se proizvodnja ovog cveta povecala.Najveci svetski proizvodjac je Severna Amerika,a odmah za njom slede Japan i Holandija.
Ljiljani se sade iz lukovice.Najbolje je posaditi nekoliko lukovica jedna do druge,uz razmak od oko 30 cm.Za ovaj cvet je specificno da voli da mu koren bude u hladovini,a cvet na direktnom suncu,jer se tako najbolje razvijaju,ali treba da bude zasticen od direktnog popodnevnog sunca.Zato je vazno odabrati pravo mesto za zasad.
Zemlja u koju se sade lukovice ljiljana treba da bude humusa i da ima dobru drenazu.Trazi vlaznost,ali ne preteranu,jer ako ima puno vlage cesto se dogodi da lukovica istruli.
Ukoliko se odlucite za "tesku" zemlju,vazno je da joj omogucite bolju drenazu pomocu sloja peska i sljunka ili zreli kompost i organsko djubrivo sa sporim delovanjem.
Najbolje saditi ih s jeseni ili u rano prolece.Ukoliko se sade u badsti onda je najbolje u jesen.
Lukovica ljiljana najbolje je posadiri je 20-50 cm u zemlju,u zavisnosti od vrste.

Zanimljiva istorija o belom ljiljanu

Poreklom je iz juznozapadne Azije,odakle se prosirila na sire podrucije Mediterana. Cenjen je kao dekorativma vrsta,dok se lukovica,listovi i cvetovi koriste u farmakologiji.
Krin ili ljiljan se gaji po citavom podruciju Balkana.U oblosti Makedonije raste i samoniklo,a u pojedinim oblastima se gaje endemskime sorte ljiljana: Bosanski ljiljan (Lilium bosniacum),Albanski ljiljan (Lilium albanicum) i Janin ljiljan (Lilium jankae).
Za ovu biljku se u srpskom jeziku ravnopravno koristi latinizam ljiljan,i gracizam krin.
Ime ovog cveta uslo je u narodnu poeziju,pa se tako krin pominje i u cuvenoj srpskoj narodnoj pesmi iz Prvog svetskog rata ""Tamo daleko " : "Tamo daleko,gde cveta beli krin,tamo su zivote dali zajedno otac i sin"
U razlicitim civilizacijama,od istoka do zapada,krin se smatra simbolom dobra,pre svega zbog svoje bele boje.Belo u mnogim svetskim kulturama simbolise svetlost,svetost,plodnost i cistocu.
Likovna stilizacija ljiljana cesto se vezuje za Istok.Medjutim stilizovani cvetovi,kai pojedinacni ukrasi ili u sastavu istocnjacke orgamente,nisu uvek ljiljani,vec cesce drudi cvetovi najcesce iris,hrizanteme,karanfil...
Heraldickoj stilizaciji krina autori najcesce daju  arapku provinijenciju.Medjutim,mnogi izvori ne idu u prilog ovoj teritoriji. Najstariji primeri stilizacije krina iz saracensko-mamelucke tradicije poticu tek iz XII veka,sto znaci da nisu stariji od Evpropsih.
Metafore vezane za krin javljaju se na vise mesta  u Starom i Novom zavetu. U pesmi nad pesmama koje se pigresno prepisuju Kralju Solomonu,ljiljan je simbol lepote,posebnosti i izabranosti :"Ja sam ruza Saronska,ljiljan u dolu.Sto je ljiljan medju trnjem,to je draga moja medju devojkama."
U Bibliji utemeljena i potom kroz istoriju  Crkve nagradjivana hriscanska simbolika isticela je ljiljan kao simbol ljubavi,cistote i nevinosti-ukazuje direktno na Bogorodicu i njenu neporocnost ,kao i "izabranost."U hriscanskoj ikonografiji ljiljan je prihvacen kao atribut Svetog Arhangela Gavrila-Blagovesnika koji je predstavljen sa ljiljanom u ruci.
U Francuskoj istoriskoj i kulturnoj tradiciji oko motiva krina stvara se posebna mitologija,koja od XII veka dobija svoju cvrstu formu u jednoj verziji pripovesti o krstenju Kralja Klavisa.
Izgleda da je formiranje krina kao hetaldickog motiva francuskih vladara i francuske drzave otpocelo vezano za postovanje kulta Bogorodice ,patrona Francuske kraljevine ,u vreme kraljeva Luja VI Debelog i Luja II Mladog (1108-1180),i da je krin,kao takav konacno uspostavljen u vreme Kralja FilipaII Avgusta (1180-1223).
Francuska Republika i danas koristi revolucionarni grb sa motivima fasine iz 1912.godine,koja ne sadrzi motive krina i sekire,ili inicijale.
U Vizantiji se motivi krina javljaju izmedju 1222. i 1254.godine,na novcu Jovana III Duke Vataca.Prema ikonografskim i numizmatickim izvorima,motiv ljiljana se vezivao za kult Svetog Trifuna.

Društvene mreže

Cvecara Decora Facebook Cvecara Decora Instagram
Naš asortiman