Orhideja

Društvene mreže

Možda ste mislili da nije lako odgajiti orhideju ali zapravo nije tako.
Orhideja

Orhideja Phalenopsis - neodoljiva saksijska biljka


Glasi za cvet ljubavi,raskoši i lepote.Vekovima fascinira svojim cvetovima neobičnih oblika i neverovatnim kombinacijama boja.

Orhideja Phalenopsis se može gajiti u saksiji koja nije providna, npr. može biti i glinena, mada se plastična  preporučuje zbog toga što i koren ima sposobnost da vrši fotosintezu,važno je da joj se obezbedi dosta svetlosti i vlage.
Spada u epifitne biljke, što znači da ne živi na zemlji već na drveću koje joj služi kao oslonac.
Često viđamo i vazdušno korenje kod ove biljke,ne bi trebalo da se vraća u saksiju jer može doći do njegovog pucanja.

Rast orhideje


Listovi dužine 10-30cm formiraju rozetu u kojoj se nalaze cvetne stabljike i vazdušno korenje. Sama Orhideja Phalenopsis može da nosi desetak cvetova. Posle precvetavanja stabljiku treba skratiti na 20-25cm iznad zemlje i uvek iznad tkz. kolena na stabljici.

Cvetanje


Cvetovi orhideje Phalenopsis traju između 12 i 16 nedelja.Veličina cveta je u proseku, prečnika 3-6 cm.Cvetovi se na cvetnoj dršci postepeno otvaraju,najpre donji,a kako oni precvetavaju,otvaraju se novi pri vrhu stabljike. Najrazličitijih su boja i šara, od čisto bele bez šara i pegica do tamnoljubičaste sa šarama i  pegama.

Kako se održava orhideja Phalenopsis?


Orhideja se ne zaliva već se potapa.Potrebno je da se uzme neka dublja posuda,na 5-7 dana i da se biljka u nju potopi. Ostavite je da odstoji do pola sata,zatim izvadite i ostavite da se ocedi višak vode,nikako ne ostavljajte vodu u podlošku saksije ili u ukrasnoj saksiji. Takođe, orhideja Phalenopsis voli da se orošava, pri tome treba voditi računa da voda ne dospe u centar rozete ili na cvetove. Koristite mlaku vodu za orošavanje. Nemojte držati biljku iznad radijatora. Zimi temperatura ne sme biti niža od 16,a leti viša od 32 stepena. Takođe, zahteva adekvatnu prihranu, zbog povećanog trošenja hranljivih materija tokom cvetanja. Orhideja Phalenopsis voli polu-senku i ne podnosi direktno sunce.

Orhideja kao poklon.


Orhideje su jedno od najpopularnijih cvetnih poklona. Da li je u pitanju cvet orhideje u ukrasnom pakovanju sa ampulom ili orhideja u saksiji sa jednom ili dve grane sa njima nikada nećete pogrešiti. 
Odličan poklon za ljude koji vole saksijsko cveće i da prate i gaje svoju bilju. Oduševljenje koje dodje nakon cvetanja u kućnim uslovima i najbolji pokazatelj da je poklon orhideja u saksiji bio odličan izbor.

U našoj cvećari Decora možete poručiti i platiti online (preko našeg site-a) i naznačiti gde želimo da je isporučimo za vas.
Za ~2000 dinara usrećite vaše prijatelje šarenom orhidejom kao poklon.
Pogledajte izbor OVDE

Ako od modernog načina života niste imali vremena da kupite poklon za dragoj prijatelja ovo je odlično rešenje za vas. Posetite naš site www.cvecaradecora.com izaberite željenu orhideju, naznačite adresu za isporuku i ostalo prepustite nama.


Društvene mreže

Cvecara Decora Facebook Cvecara Decora Instagram
Naš asortiman