Gajenje saksijskog cveća

Ukoliko želite da se o nekome ili nečemu brinete, da nekome ili nečemu posvetite deo svog vremena, a nemate uslove za držanje kućnog ljubimca, posvetite se gajenju saksijskog cveća. Za njega ćete uvek imati malo prostora i vremena, a ono će vam uzvratiti lepotom i mirisom. U psihološkom smislu osetićete veliko zadovoljstvo, sreću i unutrašnji mir.


A da biste se posvetili gajenju saksijskog cveća zapitajte se:

Šta znam o saksijskom cveću?Kao i sva druga živa bića, biljke su višećelijski organizmi i oni imaju svoj životni put, rađaju se, razvijaju se, stare i na kraju umiru. Nekim biljkama je životni put kraći, a nekima duži, ali, ukoliko ih gajite u saksijama morate o njima i da se brinete.Velika većina biljaka se sastoji od korenovog sistema, stabla na kojem se razvijaju listovi i cvetovi, a cvetovi, opet, proizvode seme od kojeg nastaju nove biljke.


Koren služi da učvrsti stablo biljke za zemlju iz koje je nikla, ali i da iz nje crpi vodu i hranljive materije neophodne za rast i razvoj biljke. Kod nekih biljaka koren ima ulogu da skladišti hranljive materije.


Stablo nosi manje grane i grančice na kojima se nalaze listovi i cvetovi i do njih sprovodi hranljive materije iz korena, odnosno, iz zemlje.Ono svojom građom i čvrstinom omogućava da biljka opstane u skoro svim uslovima. Neke biljke imaju i podzemna stabla, a najčešće su krtole i lukovice, kojih ima mnogo u cvetnim vrstama.Lišće, preko postupka fotosinteze, uz pomoć hlorofila, sunčeve svetlosti i toplote stvara složene organske materije pomoću kojih biljke rastu i razvijaju se. Preko lišća biljke, takođe, ispuštaju višak gasova i vode, uzimaju iz vazduha ugljen dioksid i stvaraju kiseonik, što je vrlo značajno u stanovima sa lošim provetravanjem.


Cvet je organ za razmnožavanje biljaka. Od njega nastaje plod koji daje seme i tako se ciklus stalno ponavlja.


Seme je, u stvari, nova klica života. Sastoji se od opne, hranljivih materija neophodnih za razvoj i klice koja te hranljive materije troši dok ne dostigne nivo razvoja da smostalno preživi.

Odaberite biljke koje odgovaraju vašem karakteru, ali vodite računa o mikro klimi, jer ne mogu sve biljke da uspevaju u svim uslovima. Dakle, nekada ne možete da uzgajate biljke koje volite i koje vam se dopadaju, jer im ne možete obezbediti adekvatne uslove, odnosno, odgovarajuću vlažnost, temperaturu, provetravanje, odgovarajuću količinu svetlosti. Ako niste sigurni u svoje znanje, obratite se profesionalnim cvećarima koji će vas posavetovati šta i kako da gajite.

Kao saksije možete koristiti prave saksije od pečene gline, ali i plastične žardinjere, stare i šuplje lonce i šerpe, pa i panjeve koje ste našli u šumi. Kada to sve lepo dekorišete i našarate, napunite saksije kvalitetnom zemljom koju ste, ukoliko imate vremena, doneli iz šume sa nekog starog šupljeg panja, ili humusom koji ste kupili u cvećari. Imajte na umu da je to relativno mala količina zemlje i da su i hranljive materije ograničene, te vaše biljke morate redovno prihranjivati. Obično se koriste tečna đubriva koja se dodaju u vodu prilikom zalivanja. Vodite računa o koncetraciji đubriva da ne biste spalili biljku velikom količinom minerala.Nemojte zalivati biljke svežom vodom, neka odstoji najmanje 24 časa pre upotrebe.Nekada možete zaliti biljku i čašom mleka, vodom od odleđenog mesa, vodom u kojima ste kuvali jaja, čajem. Redovno orezujte biljke i uklanjajte suvo lišće i grančice, površinski sloj zemlje  što češće okopajte. 


Budite sigurni da biljka oseća vašu pažnju i uzvratiće vam predivnim cvetom ili mirisom, a vi ćete se osećati srećni i zadovoljni.

Cvecara Decora Facebook Cvecara Decora Instagram
Naš asortiman